Wednesday, November 14, 2012

Kembara Doha-Muscat 25hb Okt-1hb Nov 2012-Bhg 6

Satu hari berjalan... dari pagi sampai malam. Oohh... penat toksah cakap la... tapi seronok. 2 tempat terakhir pada hari pertama di Oman. Lepas Maghrib, kitaorang berjalan kat  Souq Mutrah pulak. Tapi hari cuti kan... tak banyak kedai yang bukak. Tapi macam kita-kita ni... bukan nak membeli-beli sangat. Cuci mata aje lebih. Meh cuci mata...
Pintu masuk souq...
Segala macam benda antik ada kat sini...
Kat Souq Mutrah ni ada banyak kedai-kedai antik. Kedai ni antara yang besar. Masa mula-mula masuk... waa... rasa macam gua harta karun. Hentah dari mana diaorang dapat benda-benda ni tak tau lah. Barang hiasan lama dari perak asli lambak aje dalam bekas macam tu. Nak beli macamana kira? Main timbang aje... Harga berapa? Kitaorang tanya tapi takde siapa nak layan dan beri jawapan...

Kat belakang bekas-bekas berisi perak tu, ada bekas berisi duit syiling lama. Lepas belek-belek... adalah berkenan duit syiling Oman kurun ke 15, 16 dan 18. Sekali kita tanya harga... pekerjanya beritau. Dua kali kita tanya, dia boleh kata, "What you don't understand? I speak English. What languange you want me tell you? I can speak!" Weeeiii laaa... biadapnya muluuuut! Cik Abang kata, "Dah... campak balik benda tu. Kita keluar." 

Sakitnya hati toksah cakap laa... tapi bila ingat-ingat balik. Takpelah... selamat duit kitaorang. Harga syiling tu mahal la jugak. Ada sekeping OMR 8.000 sama dengan RM 64.00, ada yang OMR 25.000 lebih kurang RM 200.00. Kalau jadik beli... hangus jugak poket... hahaha...
Kedai menjual rempah-ratus, wangian, kemenyan dan popcorn...
Akhirnya kita beli fridge magnet, t-shirt dan popcorn aje. Beli kat kedai yang dijaga oleh warga tempatan. Orang Oman sendiri... haaaahh... terus sejuk hati yang marah. Diaorang sangat bersopan-santun dan layan kitaorang dengan baik walaupun kita cuma beli barang yang tak berapa mahal. Terima kasih Pakcik-pakcik Oman...
Hiasan di bumbung souq...
Sebelum balik rumah, kitaorang dibawak makan kat sini. Kedai makan ni memang tempat mesti pergi untuk warga Malaysia. Shuarma dan ayam panggangnya memang sedap. 3 malam kitaorang makan kat sini... hahaha...
Haniis duduk dengan Mak Angkat dan Kakak Angkat dia... 
Adeem dan Adam...
Inilah yang dinanti-nanti... Sedapnya...
Until later...

6 comments:

  1. Replies
    1. seri muka yang berkilauan... hahaha...

      Delete
  2. ish bestnya depa dok jalan2 no bila tatau nk pi sana jugak ni kena berangan dulu lah insyaallah kalau panjang umo nk jugak sampai sana tuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. datang sini sementara kitaorg ada Kak Noor...

      Delete
  3. macam2 ada
    popcorn ...banyaknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah... kitaorang dok makan-makan-makan... tapi tetap tak dapat nak habiskan

      Delete