Sunday, September 26, 2010

Ayam Ala Rendang...

Ayam ala Rendang...

Ala Rendang atau seperti rendang sebab ada rasa rendang tapi kita tak gunakan beberapa bahan utama rendang.

Tak gunakan santan, lengkuas, daun kunyit dan daun limau purut. Kenapa? Sebab masa kali pertama masak lauk ni, benda-benda tu takde kecuali daun limau purut. Cik Abang tak berapa suka bau dan rasanya, jadi walaupun pokoknya subur kat belakang rumah, kita memang tak letak pun.

Pada asalnya, kita nak menghabiskan rempah-ratus yang tinggal sikit-sikit tu haa... Jadi campak-campak ajelah apa yang ada. Bila dah siap, budak-budak ni suka ler pulak.

Bila diaoranga tanya apa nama lauk ni, kita kata, "Hentahlah... Ibu masak main campak-campak aje. Sedap ke?" Dahlah diaorang panggil lauk ni Ayam Campak. Hahahaha... tak senonoh betul!

Kalau nak cuba, inilah resipinya...

Ayam ala Rendang

1 kg ayam
3 sdbsr lada kisar
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai

3 sdbsr ketumbar
2 sdbsar jintan manis
1 sdbsr jintan putih
1 sdbsr lada hitam biji
1 sdbsr lada putih biji

2 sdbsr gula merah
4 sdbsr kerisik
1 kepal kecil asam jawa
sedikit air
rempah tumis : kayu manis, buah pelaga, cengkih, bunga lawang
garam secukup rasa

Kisar atau tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia.
Serai dihiris halus.
Kisar atau tumbuk kasar ketumbar, jintan manis, jintan putih, lada hitam dan lada putih.

Tumiskan lada kisar dan rencah bawang-halia.
Bila dah naik minyak, masukkan rempah, gula merah, kerisik, rempah tumis dan garam.
Bila dah naik baunya, masukkan ayam dan air asam jawa.
Reneh atas api sederhana hingga ayam benar-benar masak dan kuahnya pekat.
Kalau air dah kering tapi ayamnya masih mentah, tambahkan sedikit air dan renehkan lagi.
Sesuaikan rasa garam, gula dan asam. Siap untuk dihidang.

Nak masak lauk ni, rempah-rempahnya memang kena dikisar atau ditumbuk kasar-kasar. Kalau halus sangat atau guna serbuk, tak berapa menjadi. Nak gantikan ayam dengan daging pun boleh jugak.

Bolehlah kalau setakat nak masak untuk lauk hari-hari. Tapi kalau nak masak untuk jamuan Hari Raya, masaklah rendang guna resipinya yang asli yea...

Until later...

No comments:

Post a Comment