Ini jenis Apam yang mak-mak dan nenek-nenek kita buat dulu untuk sarapan pagi atau minum petang. Apam ni memang sangat mudah nak membuatnya dan sangat senang nak menghidangnya.
Resipi kita jumpa kat blog Mat Gebu. Masuk ni dah dua kali dah kita buat... tapi kita anggap masih lagi dalam tahap eksperimen. Belum cukup puas hati dengan hasilnya, jadi simpan dulu.
Tapi kali ni menjadi dengan jayanya. Meh kita tengok resipi dan gambar-gambarnya sekali...
Apam Gandum
500g tpg gandum
3/4 cwn brown sugar
2 cwn air
11g yis segera + 1/2 cwn air - larutkan
1 cwn kelapa parut + 1 sdbsr gula + 1 sdt garam
Panaskan pengukus.
Gaulkan gula perang dan tepung hingga rata.
Tuang bancuhan yis dan gaulkan.
Tambah air sedikit demi sedikit hingga habis.
Gaulkan hingga bancuhan sebati rata dan tidak berbintil.
Lengserkan minyak pada loyang.
Tuangkan bancuhan ke dalam loyang.
Biarkan selama 35 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
Kukus selama 30-40 minit.
Boleh tutup penutup pengukus dengan kain supaya air tidak menitik ke atas kuih.
Angkat dan sejukkan dahulu sebelum dipotong dan dihidang bersama kelapa parut tadi.
Lagi sekali, resipi ni boleh dapat 2 loyang 7"x7" dan kita cuma buat separuh sukatan sahaja. 1 loyang ni pun dah lebih dari mencukupi.
Resipi kita jumpa kat blog Mat Gebu. Masuk ni dah dua kali dah kita buat... tapi kita anggap masih lagi dalam tahap eksperimen. Belum cukup puas hati dengan hasilnya, jadi simpan dulu.
Tapi kali ni menjadi dengan jayanya. Meh kita tengok resipi dan gambar-gambarnya sekali...
Apam Gandum
500g tpg gandum
3/4 cwn brown sugar
2 cwn air
11g yis segera + 1/2 cwn air - larutkan
1 cwn kelapa parut + 1 sdbsr gula + 1 sdt garam
Panaskan pengukus.
Gaulkan gula perang dan tepung hingga rata.
Tuang bancuhan yis dan gaulkan.
Tambah air sedikit demi sedikit hingga habis.
Gaulkan hingga bancuhan sebati rata dan tidak berbintil.
Lengserkan minyak pada loyang.
Tuangkan bancuhan ke dalam loyang.
Biarkan selama 35 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
Kukus selama 30-40 minit.
Boleh tutup penutup pengukus dengan kain supaya air tidak menitik ke atas kuih.
Angkat dan sejukkan dahulu sebelum dipotong dan dihidang bersama kelapa parut tadi.
Lagi sekali, resipi ni boleh dapat 2 loyang 7"x7" dan kita cuma buat separuh sukatan sahaja. 1 loyang ni pun dah lebih dari mencukupi.
Tiga peringkat: sebelum dan selepas diperam dan dah siap dikukus...
Kalau ikut resipi asal, bancuhan dibiarkan selama 1 jam, tapi disebabkan kita guna loyang kecik, dah ler nak terlimpah-limpah keluar bancuhannya. Wooh.. panik kak oooiii! Kelam kelibut pergi pinjam pengukus lagi satu... hahahaha...
Disebabkan peram lama sangat, teksturnya pun kasar dan sedikit keras. Tapi rasanya tetap maintain sedap.
Kita jugak guna gula putih sebab brown sugar dah habis. Jadilah apam tu berwarna putih macam tahu. Kalau guna brown sugar, apamnya akan berwarna kecoklat-coklatan. Begitulah ceritanya...
Until later...
Kalau ikut resipi asal, bancuhan dibiarkan selama 1 jam, tapi disebabkan kita guna loyang kecik, dah ler nak terlimpah-limpah keluar bancuhannya. Wooh.. panik kak oooiii! Kelam kelibut pergi pinjam pengukus lagi satu... hahahaha...
Disebabkan peram lama sangat, teksturnya pun kasar dan sedikit keras. Tapi rasanya tetap maintain sedap.
Kita jugak guna gula putih sebab brown sugar dah habis. Jadilah apam tu berwarna putih macam tahu. Kalau guna brown sugar, apamnya akan berwarna kecoklat-coklatan. Begitulah ceritanya...
Until later...
wah! aku baru nak tanya guna brown sugar tapi apam ko putih melepak ye?? blh la try nanti.. bahan pun sikit ja..
ReplyDeleteNanti aku nak tanya resipi Kak Zati pulak. Dia punya aritu lagiii lembut...
ReplyDelete