Tuesday, April 17, 2012

April dan Apam Balik...

Apasal tajuk asyik-asyik letak April kat depan? Alaaa saja-saja... Dah alang-alang kata bulan April ni istimewa, nak jugak letak nama dia kat tiap-tiap tajuk entry... hahaha... Untuk bulan ni aje... bulan depan dah tak buat dah...
Ini dia entry masak-masak setelah sekian lama... Apam Balik.

Kali pertama buat sendiri Apam Balik ialah masa dapat resipi dari kawan kita Mala. Taklah serius sangat nak buat pun sebab masa duduk kat Brunei kan selalu dapat balik ke Batu Pahat. Dapatlah terjah Apam Balik makcik-makcik kat depan The Store Batu Pahat yang memang the best tu...

Tapi bila dah duduk sini... terpaksalah gigihkan diri untuk membuatnya semula. Disebabkan kita nak jugak dapatkan apam yang macam makcik-makcik tu punya... maka kita pun bereksperimen lagi. Akhirnya dengan gabungan resipi Mala  dan Nita Sudipkayu, inilah resipi yang terhasil...

Apam Balik...

2 1/2 cwn tepung
1/2 cwn gula
1/2 sdbsr baking powder
1/2 sdbsr bicabonate of soda
2 cwn susu
1 biji telur
1/2 sdbsr esen vanilla
1 sdbsr minyak jagung / minyak masak

Kacang goreng yang dikisar
Gula dan jagung berkrim secukupnya

Gaulkan tepung, gula, baking powder dan bicarbonate of soda.
Pecahkan telur kedalam mangkuk lain.
Masukkan susu, esen vanilla dan minyak.
Pukul dengan garpu sehingga kesemuanya sebati.
Tuangkan ke dalam tepung dan gaul rata.
**Peram selama 45min - 1 jam untuk kegebuan maksima.
Panaskan kuali non-stick. Gunakan api kecil.
Tuangkan secawan adunan ke dalam kuali.
Tunggu sehingga adunan naik dan berlubang .
Taburkan gula, kacang goreng dan jagung berkrim.
Dengan hati-hati lipatkan apam dan angkat.
Gunakan tisu dapur untuk membersihkan kuali.
Ulang hingga adunan habis. Siap untuk dihidang.

Yang penting... adunan mestilah diperam dulu. Barulah Apam Balik naik dengan cantik bila dimasak. Bila dah siap, lembut dan gebunya tetap bertahan walaupun dah sejuk... Insya-Allah...

Until later...

p/s Kalau kuali terlebih panas, terkeraklah sikit kulit apam tu. Bila kualinya panas ngam-ngam, cantik dan muluslah jadinya. Cuma sabar tak sabar ajelah sebab kena menunggu lama...

5 comments:

  1. Biba pun buat apam balik guna resepi ni. habis orang kat oman ni bila jumpa "öh! ini lah dia mala yg you kata bagi resepi apam balik tu" hahaha padahal si mala ni pun baru buat sekali ja ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biba dah buat eh? Puas hati tak? Hahaha... jadi famouslah hang...

      Delete
  2. huda_balik bp nanti..singgah pt sulong, cari acuan apam balik ni..
    baru boleh challenge makcik apam balik dpn store tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la kan? Insya Allah... kalau jumpa nanti, sambarlah sebijik. Ni pun tak dpt challenge diaorg punya Apam Balik ni. Diaorg punya ringan aje... nak kena sambung eksperimen lagi...

      Delete
  3. NORA penah buat ikut resepi chef hanieliza. tapi tak jadi langsung... terbuang aje sebab rasa penai saja.. nak try lagi...risau tak menjadi lagi.lebih baik buat panckek je lah... resepi tu (puding rotI) tu kat mana?

    ReplyDelete