Thursday, August 4, 2011

Jemput-jemput Sausage...

Jemput makan...
Dah lama benar tak buat entry masak-masak walaupun hari-hari memasak. Cuma takde buat masakan yang baru, semuanya ulangan belaka. Tak bestlah nak jadikan entry. Tapi jemput-jemput ni memang kali pertama kita buat. Walaupun resipinya sangat-sangatlah ringkas, tapi bolehlah jadi pembuka entry masak-masak untuk tahun ni...

Inspirasinya dari makanan goreng celup tepung yang selalu dijual kat Pasar Malam dan Bazaar Ramadhan. Untuk tepungnya kita buat ala-ala gebu. Kalau nak buat jenis yang garing, kena goreng betul-betul sebelum buka sebab makannya kena panas-panas. Kalau sejuk dah tak omph! Tapi manalah sempat nak menggoreng last minit. Yang ini pukul 4.00ptg kita dah siap goreng dah. Oleh kerana tepungnya lembut, Alhamdulillah... walaupun sejuk, masih sedap dimakan...

Jadi inilah resipinya... Jemput-jemput Sausage
10 batang sausage
1 1/2 cwn tepung gandum
3/4 cwn air
1 sdteh bikarbonate of soda
1 sdteh herba kering - thyme / oregano
sedikit garam
sedikit serbuk perisa ayam
sedikit serbuk lada hitam dan lada putih
minyak untuk menggoreng

Sausage direbus hingga masak. Toskan dan setiap sausage dipotong 8. Ketepikan.

Gaulkan semua bahan kering dengan tepung.
Gaul rata tepung dan air hingga jadi adunan yang pekat dan melekit.
**Herba kering thyme atau oregano tu optional. Kalau tak mahu atau tak ada... tak apa. Boleh hiris-hiriskan daun sup aje, sedap jugak jadinya.

Jom goreng...
Panaskan minyak. Gunakan api sederhana.
Celupkan sausage ke dalam tepung dan goreng.
**Tepungnya tak perlu banyak, cukuplah setakat sausage tu tersalut sikit-sikit.
**Perlu cekap menggoreng sebab jemput-jemput ni cepat masak. Golek-golekkan sekejap aje dah boleh terus angkat dan toskan minyak.

Goreng hingga sausage habis. Hidangkan bersama sos kegemaran. Memadai jadi pengalas perut semasa Solat Maghrib.

Ini pulak permintaan Cik Abang. Lauk sahur tersohor... Gulai Sardin... hahaha... Bila kita memasak sardin, kita suka tambahkan lagi sos tomato dan sos cili, serbuk lada hitam dan lada putih, sekeping asam keping dan sedikit kicap. Taklah cair dan pucat sangat rupa kuahnya. Rasanya pun jadi lebih sedap.

Lawannya telur dadar...
Until later...

No comments:

Post a Comment