Tuesday, August 17, 2010

Acar Ikan Kering...

Acar Ikan Kering

Kecur dah? Hahaha... jangan teleleh pulak air liur puasa-puasa nih ya!

Kita ni sebenarnya memang jarang sekali makan ikan kering. Bukan tak suka, tapi tak kuasa nak melayan baunya yang meraung-raung satu rumah bila menggoreng. Tapi bila sesekali pekena, hancur-lebur diet kak ooiii...

Acar Ikan Kering ni kita pernah merasa masa ada jemputan makan-makan kat rumah kawan kita, Mala dan Biba beberapa tahun dulu. Alamaaak... memang sedaplah kita kata.

Walaupun dah bertahun mendapat bayangan resipi, barulah hari ini keinginan benar-benar mengerah kerajinan dalam diri... sabor ajelah... kan? kan? Meh cuba!

Acar Ikan Kering

10 keping kecil ikan kering kegemaran
(anggaran 1 inci persegi setiap keping)
8 biji cili padi
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sdbsr serbuk kari
5 helai daun kari
1/4 cwn air asam jawa

Goreng ikan kering hingga masak dan angkat.
Dalam minyak yang sama, tumiskan bawang merah, bawang putih, halia yang telah dihiris bersama cili padi dan daun kari.
Tumis sehingga bawang layu dan naik bau bahan-bahan tumisan.
Tambahkan serbuk kari dan air asam jawa.
Biarkan sebentar hingga naik minyak.
Masukkan ikan kering yang digoreng tadi.
Gaulkan kesemuanya hingga sebati dan kering airnya.
Angkat dan siap untuk dihidang.

Ikan keringnya tu, gunalah apa-apa jenis yang berdaging tebal. Kalau dapat Ikan Kering Kurau memang lebih sedap.

Acar ni boleh bertahan lama kalau disimpan didalam peti sejuk. Bila nak makan bolehlah diambil sikit-sikit.

Tapi kalau menghidang kepada tetamu yang kaki makan ikan kering, siap sediakan nasi tambah ya!

Until later...

3 comments:

  1. aisehman....hang dah bagi ilham. aku pun dah lupa benda alah ni..

    ReplyDelete
  2. alamak..masuk sini tersu teruja tengok gambar2 dan resepi yg sodap2 ni. Hai..telan air luir je la dulu..hang ni, posa2 letak gambar camni..mencabar iman tau.

    ReplyDelete
  3. Mala, Along -- sebab iman sendiri dah tercabar bila masuk blog orang lain, inilah jadinya... hahahaha.....

    ReplyDelete