Nasi Ambeng...
Dah ada Serunding Kelapa, bolehlah buat Nasi Ambeng pulak. Dah lama tak makan dalam dulang beramai-ramai.
Dulu kitaorang rajin makan dalam dulang waktu tengahari. Punyalah semangat sampai import dulang dari BP. Tapi bila Cik Abang dan anak-anak tak dapat lagi nak bersaing untuk balik makan tengahari pada waktu yang sama, jadi balik semula la makan pinggan sendiri-sendiri....
Inilah dia hidangan nasinya. Berlaukkan ayam masak kari, sayur kacang tumis kering bersama tahu dan tempe, serunding, ikan kering dan dua biji lada sebab terlupa nak buat sambal belacan...
Ayam masak kari tu permintaan Cik Abang. Kita nak ayam masak kicap, tapi dah dia mintak yang itu, kita pun ok ajelah. Lagipun lagi senang masak kari, boh aje satu periuk. Kalau masak kicap, nak kena goreng-goreng dulu kan? kan? Hehehe... nak short cut aje mana yang boleh!
Bukan apa, sekarang ni kaki dah tak boleh tahan berdiri lama-lama. Maklumlah perut dah makin membesar. Bila memasak, standby bangku kat sebelah, sementara tunggu tumis naik minyak, goreng-goreng manggaring... duduk-duduklah dulu.
Ini pulak gambar 2nd batch serunding yang kita buat semalam. Buat banyak, untuk buah tangan orang-orang kat KL dan BP. Bolehlah buat rasa-rasa...
Kali ni buat 1/2kg...
Until later...
kat bazaar ramadhan ramai betul yg menjual nasi ambeng ni
ReplyDeleteMakin popular pulak sekarang ni orang buat berjual. Gambar kat paper aritu, sampai menimbun sekali nasi & lauknya. Tak tau camane diaorg bungkus...
ReplyDelete