Bukan terhangus, tapi sengaja buat ala gelap-gelap sikit. Entahlah, suka pulak rasa kuih tu rangup-rangup sikit masa masih panas-panas...
Kuih Cara ni favourite budak-budak. Kalau beli mesti nak sorang seringgit. Untuk 4 orang dah jadi $4.00! Habis pulak semuanya. Ibu & Babahnya dapat rasa sikit-sikit aje...
Kita kata, mesti nak kena pandai buat sendiri ni. Pertama kali buat pada 1hb Jan 2009. Acuan pinjam dari Kak Salina. Resipinya dari Mala.
Kelam-kabut jugak mula-mula tu, habis hangus hitam legam. Tension betul. Akhirnya basuh balik acuan dan buat semula. Barulah menjadi.
Cuti sekolah yang lepas, kita kirim kat Mala dua acuan Kuih Cara ni. Kedah mai jangan tak percaya. Dah kat Batu Pahat tak jumpa. Hari Sabtu lepas baru dapat peluang merasmikannya.
Dari pengalaman dulu, bila acuan diletak atas dapur, suka terjatuh-jatuh. Bahagian bawah acuan tu kan tak rata. Jadi pagi Sabtu, dengan bersemangat kita pergi kedai hardware dan beli le pagar dawai nak buat alas acuan atas dapur.
Bila nak guna, hmmm... besor sangatlah pulak. Patutnya suruh aje orang kedai tu siap-siap potong ikut saiz dapur. Habis macamana eh? Potong dah memang kena potong. Nak suruh Cik Abang, dia pulak baru aje keluar pergi main ping pong. Last-last lipat lengan, cari ragum dengan gunting. Buat sendiri ha ha ha...
Nasib baiklah Abah dulu orang yang rajin bertukang. Masih ingat lagi dia buat katil dua tingkat kitaorang. Arwah Baktuk pun pandai bertukang. Almari built-in dari lantai sampai ke siling kat bilik tidur kitaorang tu dia yang buat.
Sebagai anak yang paling besor, kita le yang jadi pembantu. Ambikkan apa-apa benda, itu ini. Pastu dok mendangok diaorang buat kerja. Jadi tahulah sikit-sikit cara bertukang. Kenal jugak serba-sikit nama alat-alat tukang dan kegunaannya.
Tak sangka, ilmu tu akan berguna bila nak buat Kuih Cara ha ha ha... Inilah hasilnya.
Tengok ajelah ragum tu, dah berkarat dan tumpul. Terpaksalah guna gunting untuk putuskan dawai. Lenguh tangan mengerjakan bende nih...
Resipi dah post kat Facebook. Cut and paste ajelah ye. So, apa lagi? Meh buit kuih!
Kuih Cara Manis
2 cwn tepung gandum
3 cwn air
1 pek serbuk santan
1 biji telur
1 sdbsr pes pandan
1 sdt garam
2 sdbsr minyak masak
Campurkan semua bahan-bahan atas sampai sebati. Tapiskan. Bancuhan lebih cantik dan licin.
Kita gunakan teko bekas basuh tangan, muncungnya lebih tirus, mudah untuk menuang dan senang nak kawal banyaknya bancuhan yang dituang. Ukuran di atas akan dapat satu teko penuh dan boleh dapat 5 kali masak.
Sapukan minyak pada acuan. Sapukan kesemua permukaan, bukan saja lubang untuk kuih. Bila buat macam ni, kalau ada bancuhan yang tertumpah, ia tak melekat dan mudah ditanggalkan.
Gunakan api paling kecil. Tuang sikit bancuhan, kalau tak pasti, agak-agak dalam 1 sdbsr aje.
Tuangkan lubang bahagian luar dulu, baru yang dalam. Lubang yang luar jauh dari api, jadi lambat masak. Sudukan 1/2 sudu teh gula. Tuang bancuhan lagi sampai penuh.
Tutup acuan (gunalah mana-mana penutup periuk yg cukup besar). Bila bancuhan bahagian atas dah masak, besarkan sedikit api tu dan teruskan masak tanpa penutup.
Bila bahagian bawah kuih dah boleh ditolak dan warnanya sedikit perang, angkat, susun dan hidang.
Mesti ingat, ini slow cooked punya kuih. Kalau guna api besar, gula membuak dan kuih hangus. Kalau guna api kecik tapi cepat sangat angkat, kuih rasa mentah dan berbau hanyir telur. Selamat mencuba!
Until later...
No comments:
Post a Comment