Thursday, March 5, 2009




Lagi satu resepi mudah, cepat dan sedap yang boleh dicuba untuk ubat perut yang dah penat makan berat. Seperti yang dipostkan di FB.

Singgang Udang - makan tengahari 3/03/09

Mari kita bersinggang lagi! Dah berhari-hari makan berat, mesti menggagau nak singgang. Nak tomyam, dah biasa sangat. Nak singgang daging, takdelak kat freezer. Last-last udang yang disinggang.

Terus-terang cakap, kali ni memang main campak-campak! Mungkin adalah kat mana-mana buku atau blog yang dah keluarkan resipi ni, tapi haritu memang hantam saje masak ni. Apapun, Alhamdulillah... sedapnya.... terkatup-katup mata bila hirup kuah. He he... Meh masak!

Singgang Udang

1 kg udang
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
6 biji cili api - nak lagi kaw pedas, tambah aje ikut suka
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai
1 mangkuk sederhana air asam jawa - takyah pekat-pekat sangat
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

Kisar semua bahan kecuali asam keping dan serai. Serai ketuk aje. Masukkan semua bahan kedalam periuk dan didihkan.
Masukkan udang. Tambah sedikit lagi air, ala-ala atas sikit aje dari aras udang. Sesuaikan rasa garam dan asam.
Bila udang dah masak, bolehlah dihidang.

Masa hirup kuah singgang ni, terdetik hati bercakap. Mesti lebih sedap kalau letak sekali daun kunyit! Apa pendapat korang?

Until later...

No comments:

Post a Comment