Sunday, February 12, 2012

Kimchi...

Untuk menunaikan hasrat Cik Kak yang banyak cekadak. Dah lama tak makan kimchi katanya. Aarif pun seronok bila dengar request kakak dia. Cik Abang cool aje tapi kita tau... dia pun seronok tu. Hmmm... tu la... sape suruh ngajor anak dan suami makan makanan yang bukan-bukan. Padan muka sendiri... kan? kan?

Lama jugak kita buat tak tau... tapi makin buat tak tau... makin beria pulak dia mintak. Akhirnya kita pun macam rasa kecur pulak... memang betul dah lama tak pekena. Jadi bila kebetulan Cik Abang ada beli kobis china haritu... terus ajelah buat.

Dulu kita rajin membeli kimchi kat Jaya Jusco, Mid Valley. Masa duduk kat Seria, ada jugak membeli kat Supasave bila sesekali ada. Kimchi made in Singapore ler tapinya.

Bila nak membuat tu... cari  ler resepi sana-sini. Barulah tau, sangat menarik tau cara orang Korea ni buat kimchi. Ada yang guna "salted shrimp" - cencaluk? Ada yang guna "anchovy sauce" - budu? Cencaluk ya... tapi budu tidaklah. "Achovy sauce" jernih... rupa macam fish sauce aje. Resipi air tangan orang Korea boleh tengok sini, sini dan sini.

Disebabkan takde serbuk lada Korea, cencaluk Korea dan "anchovy sauce" Korea... maka kita dengan sesuka hatinya mengganti dengan apa-apa yang ada - gaya Melayu laaa... Alhamdulillah... rasa, rupa dan bau... menjadi. Sedap seakan-akan asli... chewah... chewah... hahaha...

Resipi kita ni adalah olahan dari gabungan dan ringkasan beberapa cara dan gaya. Meh cuba!

Kimchi Kobis China...

1 kepala kobis china
1/2 cwn lada kisar
1/2 cwn udang kecil + 1 sdbsr garam
1/2 cwn ikan bilis + 1 sdbsr garam
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 ketul halia sebesar ibu jari
1 biji epal
2 batang daun bawang
garam secukupnya

Basuh bersih udang kecil dan ikan bilis. Gaulkan garam dan ketepikan.
Kobis china dibelah dua. Bilas dan kemudian letakkan garam di setiap celah daun.
Larutkan 1/2 cwn garam dengan air. Rendamkan kobis selama 2 jam.
Terbalikkan kobis dan rendam lagi selama 2 jam. Tindan dengan piring kalau mahu.
Selepas direndam selama 4 jam, bilaskan kobis sebanyak 3 kali.
Perahkan air dari daun, tos dan ketepikan.
Bersihkan daun bawang dan potong serong.
Kupas kulit epal, buangkan empulurnya dan potong dadu.
Kisar epal bersama lada kisar, udang, ikan bilis, bawang besar, bawang putih, halia.
Tuangkan rencah ke dalam besen dan gaulkan dengan daun bawang tadi.
Rasa rencah. Boleh tambah sedikit lagi garam dan gula sekiranya ia tawar. 

Ambil kobis dan sapukan rencah pada setiap kelopak daun kobis dengan rata.
Sapukan juga pada seluruh bahagian luar kobis.
Ambil dua helai daun paling besar dan balutkan kemas pada kobis.
Buat yang sama pada kobis kedua dan simpan dalam bekas kedap udara.
Peram sehari pada suhu bilik dan paling singkat, peram 2 hari dalam peti sejuk.
Untuk rasa lebih sedap, tunggu 5 hari sebelum dihidang.

Gambar pertama: Kimchi yang baru siap. Gambar kedua: Kimchi hari ke 3. Gambar atas: Kimchi hari ke 5.











Lebihan rencah boleh dibuat ini...

Kimchi Timun...

4 biji timun Jepun
1 biji lobak merah
garam
rencah kimchi resepi di atas

Basuh bersih timun dan lobak merah. Potong baji dan gaulkan dengan garam.
Biarkan selama sejam. Selepas itu bilas beberapa kali dan toskan.
Gaulkan dengan rencah dan simpan dalam bekas kedap udara.
Tak perlu tunggu lama, dah boleh makan keesokan harinya.
Mungkin kalau belum pernah merasa, boleh cuba beli Kimchi yang ori dari Korea dulu. Bila dah tau rasanya di lidah... bolehlah godeh-godeh resipi untuk dapatkan yang sesuai dengan citarasa sendiri.

Kimchi Timun tu dah habis dah. Kimchi Kobis tinggal sikit. Adeem dan Amiin pun berselera nampaknya. Dah ada permintaan untuk siaran ulangan. Tak puas makan diaorang kata...

Until later...

3 comments:

  1. pernah nampak cara membuat kimchi ni di astro..
    nampak mcm "mustahil" utk saya membuatnya..
    ..now tidak lagi..
    tq huda...

    ReplyDelete