Friday, October 29, 2010

Labu Masak Lemak...

Jemput makan...

Kelmarin kita masuk dapur. Yelah, kasi peluang kat Cik Abang pergi keluarkan peluh main bola. Lagipun dah lama sangat kita tinggalkan dapur, dah naik berkarat skill masak-memasak kita ni ha...

Tengok ajelah haritu, teringin sangat nak masak Nasi Dagang untuk Mak dan Abah. Sepanjang-panjang waktu kita mengukus nasi, hati berat berkata, ada benda yang kurang. Fikir dok fikir tapi tak dapat jugak nak rumuskan bahan apa yang kita lupa.

Bila dah siap, dah hidang, dah makan dalam separuh pinggan, Cik Abang kata "Eh! Ibu tak letak bawang-bawang dengan halianya eh?" Haaa... betul lah tu! Hadoooi... sabor ajelah.

Sejak akhir-akhir ni pulak, kita suka betul makan labu. Tak taulah kenapa, padahal dulu-dulu memang tak pandai langsung nak makan. Tapi tak apalah, dah nikmat Allah nak beri, kita terima ajelah dengan kesyukuran... Alhamdulillah.

Labu Masak Lemak

1/4 biji labu sederhana besar
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 jemput ikan bilis
1 sdt biji lada hitam
1/4" halia
1/4" kunyit
1/2 kotak santan pekat
1 helai daun kunyit
garam

Buang kulit labu dan potong saiz sederhana.
Rebuskan sehingga separuh masak.
Jangan gunakan air yang terlalu banyak, cukup hanya separas labu di dalam periuk.
Tumbuk atau kisar bawang merah, bawang putih, ikan bilis, lada hitam, halia dan kunyit.
Masukkan rencah ke dalam periuk bersama garam, santan dan daun kunyit yang dihiris halus.
Didihkan atas api perlahan hingga santan masak dan labu empuk.
Sesuaikan rasa garam. Sedia untuk dihidang.

Kalau nak gunakan daun selasih pun boleh dan kalau nak kuah pedas, tumbukkan sekali cili padi. Rasanya hujung minggu ni kita akan masak lagi lauk ni sebab labu kelmarin masih berbaki. Sedapnya... sedapnya!

Until later...

No comments:

Post a Comment