Wednesday, January 21, 2009
Singgang Daging & Sambal Goreng
Julung-julung kalinya, inilah entry resipi yang pertama. Lauk makan tengahari tadi. Baru saje diuploadkan ke Facebook, kini di blogspot.com.
Mana la tau kot kalau ada sesiapa yang meng'google' resepi, haaa.... dapat gak diaorang sampai kat sini. Asal mula involve baca-baca blog tu sebab carik resipi le...
Bloggers seperti rinnchan.fotopages.com, tiffinbiru.blogspot.com, mamafami.blogspot.com (ini sekadar menyebut beberapa nama). Ada lagi a few lain yang kerap jugak menjadik rujukan.
OK, meh kita tengok... Skrip seperti tertulis di "Album Masakanku" Facebook.
21/1/09 - Singgang Daging & Sambal Goreng
Lauk harini, Singgang Daging (Terengganu) dan Sambal Goreng (Johor)
First time nampak resepi Singgang Daging ni dah terliur dah. Diambil dari majalah Saji Mei 2008 - Selera Terengganu. Koleksi ihsan Kak Salina. Meh kita masak!
Singgang Daging
500 g daging
3 kpg asam keping
1 sdbsr ketumbar (ditumbuk kasar)
1 sdkcl jintan manis (ditumbuk kasar)
Sedikit cili api
Garam
Air secukupnya
Bahan Hiris :
3 ulas bawang putih
4 cm lengkuas
3 cm kunyit
Daging dihiris nipis, dibersihkan dan ditos airnya.
Satukan kesemua bahan dan renehkan sehingga empuk.
Sesuaikan rasa garam. Hidang.
* Kalau ada pressure cooker, masukkan aje semua dalam tu, masak dalam 30-40 minit. Beres!
Sambal Goreng
1 mangkuk tempe
1 mangkuk tahu
1 mangkuk kentang (semuanya dipotong dgn saiz yg sama)
1 mangkuk udang
1 mangkuk kacang panjang (dipotong serong)
1/2 mangkuk su'un lembut
4 biji bwg merah
2 ulas bwg putih
2 cm halia
2 sudu besar lada kisar
1/2 cwn air asam jawa
1 cwn santan pekat
garam
Goreng tempe, tahu, kentang dan udang, ketepikan.
Bwg dan halia dikisar (kalau rajin tumbuk le guna lesung).
Tumiskan bersama lada kisar hingga naik minyak. Masukkan air asam, santan dan garam. Didihkan sebentar.
Masukkan bahan-bahan yang dah digoreng, kacang panjang dan su'un.
Goreng sehingga kacang masak dan kuah sedikit kering. Hidang.
*Mangkuk yang aku guna tu saiz ala-ala mangkuk dessert. Kalau nak masak yang lebih banyak, gandakan ajelah nisbahnya. Ala, korang taram ajela... Insya-Allah jadik dan sedap!
Ni kira resipi paling asas. Kadang-kadang ada jugak yang masukkan hati atau pedal ayam.
Ada 3 jenis, setau aku la... satu warna merah dan kuahnya pekat macam yang aku masak ni. Lagi satu warna hitam, sebab ada kicap dan memang kering betul, langsung tak berkuah. Yang lagi satu tu yang kering dan mengekalkan warna asal sayur dan bahan lain sebab dimasak dengan bumbu tumisan yang asas. Kalau korang ingat, lauk sayur yang dihidang masa kenduri kat rumah aku tu kira sambal goreng gak le.
Malangnya sambal goreng yang hitam kering tu belum belajor ye kengkawan. Maybe next time bila dah berguru kang, I'll post it up eh!
Until later...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
puh.. sedap nye.. kan dah mengidam nak makan.. raya nanti msak tau..
ReplyDeletebila2 masuk resepi ikan stim lak..nora masak, masri kata hanyir.
ReplyDelete