Sunday, June 10, 2012

Ikan Nyok-nyok Masak Asam...

Orang kita panggil Ikan Nyok-nyok, orang Brunei panggil Ikan Putih, orang putih panggil Trevally dan orang Qatar panggil Zubeydi. 

Hmmm... buruk benor gambor ikan ni ek? Maaflah kali ni main pap-pap tekan asal jadi jer. Tak sempat nak kasi posing... nak ambik angle. Rakyat dah tak sabar menunggu... lapar sangat... 

Lauk ni kita selalu masak bila dah tak ada idea nak masak apa. Walaupun ini lauk asal jadik, diaorang semua suka makan. Senang aje nak masak ni dan boleh guna apa-apa jenis ikan pun. Jom masuk dapur!

Ikan Nyok-nyok Masak Asam...

1 ekor ikan nyok-nyok anggaran berat 1.5kg
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2" halia
1 batang serai
5 biji cili hijau
sedikit asam jawa + 1 cwn air
sedikit serbuk lada hitam, serbuk lada putih, serbuk kunyit dan garam

Gaulkan serbuk lada hitam, serbuk lada putih, serbuk kunyit dan garam.
Sapu rata pada ikan dan goreng garing. Ketepikan.
Hiris bawang besar dan ketuk bawang putih, halia, serai dan cili hijau.
Tumiskan kesemuanya hingga hampir garing.
Ramas asam jawa bersama air, tapis dan tambahkan pada tumisan.
Didihkan sebentar dan masukkan ikan yang dah digoreng tadi.
Kecilkan api dan renehkan hingga kuah asam meresap pada ikan.
Angkat dan siap untuk dihidang.

Lauk ni memang berkuah ala-ala ada takde aje... tapi itulah yang sedap dan menjadik rebutan. Diaorang selalu komplen kuah lauk ni sikit sangat... tapi kalau dah terbanyak kuah, dah tak nama lauk asam tapi lauk singgang la pulak...

Ada nampak asam keping kat dalam gambar tu? Kita terpaksa guna sebagai penambah rasa masam sebab asam jawa tinggal secipuuut aje dalam bekas. Hahaha... tukang masak kena selalu kreatif di waktu-waktu kecemasan. Macamana pun lauk mesti kena jadik. Daun limau purut tu  kita saja-saja aje letak... kebetulan ada...

Until later...

p/s Masa kecik-kecik dulu selalu makan ikan kembung masak asam...

4 comments:

  1. haaa...ikan nyok-nyok..?? I kan lemah betul nama2 ikan ni...nk beli ikan main tunjuk je..pastu beritahu nk ikan apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah... macam kelakar aje kan. Kadang-kadang seronok jugak tanya nama-nama ikan ni kat orang yang menjual. Tapi selalu jugak dah beria-ria tanya tapi lepas tu lupa! Hahaha...

      Delete
  2. aku suka lauk mcm ni masam2 ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lauk masam-masam ni mmg sedap. Aku suka kalau tambahkan taucu... tapi Si Kam tak minat, jadi tak ler aku masak lauk tu lagi. Sedih pulak... hehe..

      Delete