Wednesday, June 6, 2012

Bingka Ubi...

Hmmm... sungguh kuning keemasan disimbahi cahaya mentari... hahaha... Yeay! Bingka Ubi dalam dapur... sangat sedap, sangat lembut, sangat... sangat gembira... hahaha...

Apahal la pulak ek? Kelmarin update, semalam update, harini update lagi. Nak cakap macamana... kalau dah ada peluang untuk update... buat ajelah kan... Kalau tak, mau tunggu seminggu sekali baru timbul.

Sebelum ni kita pernah letakkan resipi Bingka Jagung dengan Kuih Bakar. Kali ni kita nak letakkan resepi yang memulakan kegilaan kita membuat bingka...

Resepi ni kita jumpa dalam buku resepi 'Malaysian Cakes & Desserts' terbitan Periplus Mini Cookbooks hasil tulisan Rohani Jelani. Buku ni kita beli dah lamaaa sangat... tahun 2005. Masa beli tu, lebih pada nak buat berangan aje dari nak betul-betul buat kuih... hahaha... Lagipun nama-nama kuih orang Melayu bila di 'English' kan... comel sangat. Macam kuih ni... diberi nama Baked Tapioca Cake. Nantilah yea... kita buat entry khas nama-nama kuih Melayu dalam Bahasa Inggeris.

Meh cuba resepi ni dulu...

Bingka Ubi...

1kg ubi kayu
1 cwn gula
450ml santan
secubit garam

Kupas ubi, basuh dan parutkannya. Sebolehnya jangan parutkan empulurnya.
Dapatkan lebih kurang 800g ubi parut. Perahkan ubi menggunakan kain.
Tadahkan air perahan ke dalam mangkuk dan biarkan selama 15 minit.
Buangkan airnya dan ambil sagu yang mendak di bahagian bawah mangkuk.
Gaul rata hampas ubi, sagu ubi, gula, garam dan santan.
Masukkan ke dalam loyang yang telah dilengser dengan minyak.
Bakar dalam oven 200C selama 40 minit.
Gunakan api atas pada 10 minit terakhir untuk kesan bakar yang cantik.
Sejukkan dan siap untuk dihidang.

Hmm... senang rupanya buat kuih-kuih gaya bingka ni rupanya ek? Yang leceh sikit tu cuma nak memarut dan memerah ubi. Ada jugak yang blenderkan aje ubinya macam kat sini. Ada jugak yang tak perahkan ubi tu macam kat sini. Apapun, kita dah selesa dengan resepi ni dan Insya-Allah akan dibuat lagi dan lagi...

Until later... 

2 comments: