Saturday, October 29, 2011

Pindang Serani & Sayur Tumis Telur...

Hari ni entry dua dalam satu. Bukan apa... kang kalau simpan-simpan... hentah bila la nak keluar pulak kan... Meh tengok!


Lauk simple-simple aje. Pindang Serani namanya. Senang sangat masak lauk ni, main hiris-hiris, ketuk-ketuk dan campak-campak aje. Tapi Alhamdulillah... budak-budak suka makan.

Pindang Serani...
1/2 kg ikan pilihan - kita guna Ikan Jenahak
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
5 biji lada cili
1" halia
1" kunyit hidup
1 btg serai
3 keping asam keping
garam, serbuk lada hitam & lada putih
2 cwn air

Hiris bawang besar dan kunyit, ketuk bawang putih, lada cili, halia dan serai.
Tumis kesemuanya hingga hampir garing.
Tambahkan asam keping, garam, serbuk lada hitam dan lada putih.
Tuangkan air dan tunggu hingga mendidih.
Masukkan ikan dan reneh hingga masak.
Sesuaikan rasa masam dan masin. Sedia untuk dihidang.

Lauk pindang ni memang sedap kalau makan dengan Telur Dadar tapi biasalah budak-budak... telur dadar habis tapi lauk sayur terbiar. Hai... geram betul. Jadi apa akal Ibu? Campurkan aje kedua-duanya. Lepas tu, hidangkan dengan pesanan, "Mesti makan semua... Siapa yang kutil sayur, kena kutil dengan Ibu yea..." Hahaha...



Sayur Tumis Telur...
1/2 cwn bunga kobis dipotong dadu
1/2 cwn lobak merah dipotong dadu
1/2 cwn daun ketumbar dihiris
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
3 biji telur
garam, serbuk lada hitam, lada putih

Cincang bawang besar dan bawang putih. Tumiskan sebentar.
Masukkan bunga kobis, lobak merah, dan daun ketumbar.
Masukkan jugak garam, serbuk lada hitam dan lada putih.
Tumis hingga sayur-sayur separuh masak.
Pukul telur hingga sedikit kembang dan tuangkan pada sayur.
Gaul rata dan masak hingga telur kental. Siap untuk dihidang.

Lauk ni sesuai kalau nak menghabiskan lebihan-lebihan sayur yang tinggal sikit-sikit tu. Tak pun kalau dah takde apa sayur pun dalam fridge kecuali Mix Vegetable sejuk beku. Ada kacang peas, jagung, lobak merah dan kadang-kadang kacang panjang. Kalau buat macam ni, Insya Allah sedap jugak jadinya nanti.

Until later...

2 comments:

  1. suka lauk macam ni ... jenahak ada dalam freezer. boleh cuba nanti.

    ReplyDelete
  2. Siapkan Sambal Belacan on the side, lagi terangkat!

    ReplyDelete