Tuesday, October 11, 2011

Tauge ooo Tauge...

Dah hampir seminggu tetamu istimewa kita balik ke Malaysia. Masih terasa-rasa... macam
baru aje semalam diaorang balik. Bilik tidur diaorang sengaja kita tak kemas. Kain batik, kain pelikat, tuala, telekong, baju-baju bekas pakai pun kita biarkan aje. Masih ada bau-bau. Biarlah dulu, sampai agak-agak bau budak-budak dah ada barulah kita kemas kot.

Siapalah diaorang tu? Nantilah... belum lagi rasa nak berkongsi. Masih nak simpan dalam hati... Insya-Allah kita akan kongsikan kebahagiaan tu dalam seminggu dua ni...

Slimnya toge... nasib baik banyak, puas jugaklah makan...

Buat sementara, ini dia kegembiraan harini. Hahahaha... berjaya tanam "toge" pun gembira ke? Cik Abang la ni, dia kan suka sangat makan toge ni. Bila beli kat FFC, tergelak kejap bila kita agak-agak ambik macam harga RM 1.00 tapi bila timbang jadi harga 5.00 Riyal.

Sekali lagi... Cik Abang kata "Kita kena carik jalan buat sendiri." Kalau orang lain dengar kan... bila dia sebut 'kita' tu macamlah dia maksudkan 'kita berdua' tapi sebenarnya 'kita' tu maknanya bini dia ler tu... hish hish hiiiisshh! Nasib baik ler bini dia ni adventurous tau...

Lompat blog sana-sini, kita jumpa blog Dotot's Familia. Dia tunjuk cara paling senang menanam toge. Okeh... mari cari bekas dan kacang hijau.

Tauge...
1/2 cwn kacang hijau
2 helai kain / tuala
1 bekas tapis
1 dulang

Rendamkan kacang hijau dalam air suam selama setengah jam.
Basahkan kain / tuala dan alaskan sehelai di atas dulang.
Letakkan bekas tapis di atasnya. Taburkan kacang hijau dengan rata.
Tutupkan dengan kain sehelai lagi. Lalukan air keatas kain hingga benar-benar basah.
Toskan air berlebihan dan simpan di tempat yang gelap.
Siramkan air 2-3 kali sehari. Kacang hijau ni memang cepat bercambah.
Kalau buat pagi, petang dah nampak kacang tu pecah dan terkeluar sikit akarnya.
Malam hari ke-3, dah berupa tauge cuma ada yang panjang dan ada yang pendek.
Jadi kita pun sarungkan sarung tangan plastik tu dan buang habis kulit-kulitnya.
Kain-kainnya kita basuh dan kemudian letak balik semuanya macam asal.
Kita siramkan air pastu peramkan lagi. Pagi tadi, semuanya dah elok ok. Boleh tuai!

Meh tengok gambar-gambarnya...

Tempat penyemaian toge... dalam kabinet...

Macam inilah cara yang kita buat...

Tadaaa... toge dah boleh tuai...

Ambik sikit untuk tumis, masih lagi ada banyak...

Okey. Sekarang nota-nota berdasarkan pengalaman untuk rujukan masa depan. Toge kita tu semua kurus-kurus belaka. Mungkin sebab kita letak terlalu banyak benih - 1 cawan. Jadi lain kali kalau guna 1/2 cawan pun rasanya cukup.

Nak cuba cari kacang hitam sebab toge komersial memang gunakan kacang hitam sebagai benih. Toge kacang hijau ni rasanya lain dari yang biasa kita makan.

Paling penting... kita nak sarankan guna kain / tuala warna putih. Sebab lepas ditumis, ada sesetengah toge bertukar warna jadi kebiru-biruan. Rasanya toge menyerap dye kain penutup yang basah tu... huhuhu... Takpelah, sendiri yang makan...

Dengar cerita, pembekal toge untuk supermarket-supermarket kat Doha ni orang Malaysia. Waa... cayalah! Mungkin dia gunakan kaedah ni. Kaedah ni dicipta oleh pegawai penyelidik kat Institut Pertanian Ayer Hitam. Memang muai kalau buat macam ni kan?

Gambar dari http://taugeh-system.blogspot.com/

Until later...

1 comment:

  1. cik abang selalu cakap 'kita' tapi maksud dia kita, kita la!

    pengusaha toge terkemuka ....

    ReplyDelete