Thursday, April 15, 2010

Jeruk Pelam Muda...

Masam, masin, manis, rangup...

Kat sini sekarang tengah nak masuk musim pelam. Kita panggil pelam laa... ada mungkin panggil mempelam atau mangga atau pauh. Sama ler tu...

Pelam yang jenis besar-besar masih bergantung-gantung kat pokok, belum matang. Yang banyak jumpa kat tamu, jenis yang kecik-kecik mengkal tu. Sesuai sangat dibuat jeruk.

Jarang miss buat jeruk ni tiap kali masuk musim sebab kita suka makan. Cara nak membuatnya, kita tanyakan kat makcik kita, Mak We dan Mak Ha. Masa tu tengah mengandung Hannan. Mengidam ler tu... Kita teringin sangat nak rasa semula kelazatan jeruk yang Mak Ha buat masa kita budak-budak dulu.

Sejak dari tu, kita bereksperimen. Hehehe... eksperimen lagi. Menjadik memanglah menjadik, tapi terus-terang kita cakap. Jeruk pelam Mak Ha jugak yang paling sedap. Sampai sekarang rasanya masih lekat dilidah. Mehlah cuba buat! Senang aje...

Jeruk Pelam Muda...

Pelam muda
Air garam

Air gula
1 sudu besar cuka

Ini takde sukatan la ya.
Kupas kulit pelam, buang bijinya dan hiris.
Rendamkan pelam dalam air garam semalaman.
Ini untuk menghilangkan getah dan rasa payau pelam.
Selain tu, masa kita merendam, garam akan terserap ke dalam pelam, menambah sedap jeruk bila dah siap nanti.

Pastikan air gulanya pekat.
Masa menjerang, tunggu sampai air gula dah didih barulah masukkan cuka.
Didihkan lagi sekejap dan tutup api.
Biarkan sampai betul-betul sejuk baru gunakan.

Bilas pelam dengan air masak dan toskan.
Masukkan dalam bekas dan tuangkan air gula.
Taburkan sedikit lagi gula di atasnya, tutup dan peram sehari.
Bila pelam dah nampak kecut sikit, maknanya dah siaplah tu.
Pastu simpan dalam fridge, lagilah sedap.

Sori... terlupa ambik gambor masa merendamnya...

**Nota :

- Kalau taknak kupas kulit pun boleh. Kita kupas sebab tak suka makan kulitnya yang kadang-kadang jadi pahit.
- Kita letakkan sikit cuka dalam air gula sebab kadang-kadang air gulanya tu berbuih kalau terlambat simpan jeruk dalam fridge.
- Pastikan peram jeruk kat luar dulu. Kalau terus simpan dalam fridge, jeruk lambat jadi.
- Ada jugak yang rendamkan pelam dengan air kapur dulu sebelum rendamkan dengan air garam. Kita tak pernah cuba cara macam ni. Nantilah, kita buat research dan eksperimen lagi. Manalah tau kot-kot jadi lagi sedap...

Until later...

5 comments:

  1. kalau rendam air kapur dia jadi rapuh

    ReplyDelete
  2. mcm kalau kita makan acar yg ada timun carrot ada tabur bijan. apa nama acar tu? acar rampai? sayur tu kan crunchy tak lembik.

    ReplyDelete
  3. oooo.... paham-paham... tengkiew.
    Mala, lepas ni nak try buat jeruk betik pulaklah. Hehehe... layan tekak :)

    ReplyDelete