Cok Bantal dan Sambal Tumis Sotong sejurus sebelum dijamu kepada keluarga...
Biasalah, bila dah putus idea nak makan apa... mesti ler pergi blog hopping kat blog-blog feveret kita. Terjumpa resipi ni kat MamaFaMi's Spice & Splendour yang bersusur-galur dari entry MommaMia kat Myresipi. Lompat-lompat lagi sana-sini, wah.. dah ramai yang buat dan menjadi.
Kebetulan ada Sambal Tumis Sotong lebihan lauk Nasi Lemak. So kita apa lagi... terus bersemangat ke dapur. Untuk pengetahuan, aturcaranya dan jumlah air kita dah ubah sikit.
Cok Bantal...
3 cwn tepung gandum - diayak
2 sdt yis
3 sdt garam
3 sdbsr gula kastor
2 sdbsr butter / margerin
1 biji telur
1/2 cwn air
Larutkan garam dengan air.
Gaulkan kesemua bahan-bahan lain sehingga menjadi seperti breadcrumbs.
Tambahkan air sedikit-sedikit dan uli tepung hingga menjadi doh.
Taburkan sedikit lagi tepung dan uli doh hingga sebati dan licin.
Letakkan di dalam mangkuk, tutup dengan kain dan perap selama 30 minit.
Doh akan mengembang sekali ganda.
Tumbuk doh sebelum mencanai agak-agak 2 cm tebal.
Potong ikut saiz yang disukai.
Goreng dengan api sederhana.
Sentiasa balik-balikkan supaya kembang dan masaknya rata.
Bila dah bertukar warna, angkat dan tos. Sedia untuk dihidang.
Senang sangat kan, nak buat dia...
Makannya cecah dengan Sambal Tumis. Tak kesah apa jenis. Yang cecah dengan sardin ada. Yang cecah dengan kuah kacang pun ada. Ikut selera masing-masing la yaa...
Ini pinggan kita dan ini bantal yang ke-5... ha ha ha...
Until later...
No comments:
Post a Comment