Monday, March 29, 2010

Jemput-jemput Pisang yang Bulat lagi Gebu...



Penutup untuk bulan Mac ni, resipi Jemput-jemput Pisang yang Bulat lagi Gebu. Isi dalamnya lembut macam kek.

Kita memang minat jemput-jemput macam ni. Dulu kalau terjumpa kat makcik-makcik yang jual kuih, kita mesti beli. Tapi itulah adat membeli kuih, kadang-kadang rupa tak cantik tapi rasa kuihnya sedap. Kadang-kadang rupa lawa tapi rasa kuihnya mengecewakan.

Kita tanya kat Mak Mertua kalau-kalau dia tau. Dia kata, dia tak pernah buat, tapi dia pernah tengok orang buat.

Sukatan memang takde lah. Yang dia tau, buatnya guna pisang lecek, gula dan potas (nama kampung untuk bicarbonate of soda). Yang penting, pisangnya kurang dari tepung dan adunannya mesti pekat.

Dengan tip-tip itulah kita bereksperimen. Berbulan jugaklah baru dapat resipi yang betul-betul menjadi. Itupun tak bersukat-sukat, main gaul-gaul aje. Bila dah ok, dapatlah kita buat beberapa kali untuk bawak ke Majlis Tadabbur. Ramai pulak yang berkenan dan mintak resipi.

Sebenarnya, dah lama dah diaorang mintak, tapi kita belum confident nak bagi resipi yang bersukat-sukat. Itu pun nak kena eksperimen lagi. Akhirnya, inilah dia. Kita dah postkan kat FB, ada yang dah cuba dan Alhamdulillah... menjadi. Jom pegi dapur!


Jemput-jemput Pisang yang Bulat lagi Gebu...

Bhg 1: Ibu Jemput-jemput

Beberapa biji pisang masak ranum
3/4 cwn brown sugar
1 sdt ground cinnamon
1 cubit garam
**Sukatan ini adalah untuk 2 cwn Ibu Jemput-jemput

Lecek pisang bersama-sama kesemua bahan-bahan lain.
Simpan untuk minima beberapa jam supaya gula benar-benar cair.
Kita suka simpan sekurang-kurangnya semalaman dalam peti sejuk supaya warna dan rasanya lebih sebati.

Kalau kebetulan ada pisang yang ranum, terus aje buat Ibu jemput-jemput ni. Boleh tahan sampai seminggu dalam peti sejuk.

**Penting untuk simpan dulu Ibu Jemput-jemput. Kalau terus digunakan, gula akan mencair sementara kita menggoreng. Adunan pun akan mencair dan kita takkan dapat tekstur jemput-jemput yang gebu serupa kek tu!

Bhg 2: Adunan Jemput-jemput

2 cwn Ibu Jemput-jemput
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sdbsr bicarbonate of soda

Ayakkan bicarbonate of soda ke dalam tepung dan gaul rata. Penting untuk mengayak bicarbonate of soda supaya tak berketul-ketul dalam adunan.
Tuangkan Ibu Jemput-jemput dan gaul rata.
**Jangan panik. Adunan memang pekat dan kental.

Kalau nak dapatkan bentuk yang bulat tu, tak boleh tidak, kena guna jari untuk menjemput adunan ke dalam minyak ya...
Goreng jemput-jemput dengan minyak yang sederhana panas.
Sentiasa balik-balikkan supaya masak rata.
Apabila jemput-jemput sudah bertukar warna, angkat toskan dan sedia untuk dihidang.



Kalau adunan terlalu pekat (disebabkan faktor pisang yang berlainan), kita suka campurkan sesudu-dua susu ke dalam adunan. Kalau adunan pekat sangat nanti jemput-jemput keras pulak.

Ok, selamat mencuba!

Until later...

6 comments:

  1. salam.
    nk tanya,tk pakai telur dan gula eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan Nisa...
      Tak guna telur tapi mestilah guna gula..
      3/4 cwn brown sugar untuk ibu jemput-jemput... saya tulis kat bahagian 1

      Delete
  2. dh cuba mmg jd.tq resepi yg best ni..
    www.dzurliza-cantikcantik.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum
    Terima kasih, da cuba first terlebih pisang.. Second alhamdulillah menjadi.. Suka sangat.. Sedap..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum
    Terima kasih, da cuba first terlebih pisang.. Second alhamdulillah menjadi.. Suka sangat.. Sedap..

    ReplyDelete