Assalamualaikum... mencari idea untuk juadah berbuka puasa? Apa kata cuba resepi Kerabu Perut ni. Insyaa Allah... menambat selera. Jom ke dapur!
Kerabu Perut bukan juadah harini tapi juadah satu hari di bulan Mei yang lalu... |
Resepi kerabu ni mudah aje nak membuatnya. Jenis resepi campak apa yang ada aje. Yang penting ada limau nipis, garam dan gula...
Bahan-bahan yang kita senaraikan kat bawah ialah bahan yang kita guna. Nak ganti dengan bahan yang lain-lain tak hal. Asalkan sesuai, Insyaa Allah... menjadik...
Bahan-bahan yang kita senaraikan kat bawah ialah bahan yang kita guna. Nak ganti dengan bahan yang lain-lain tak hal. Asalkan sesuai, Insyaa Allah... menjadik...
Kerabu Perut...
1/2 kg perut
1 sdbsr udang kering
1 biji bawang besar
1 biji lobak merah
2 biji tomato
1 biji lada benggala
5 biji cili padi
3 biji limau nipis
sedikit daun ketumbar
garam dan gula secukup rasa
Rebus perut hingga empuk. Tos dan hiris nipis. Ketepikan.
Udang kering dibasuh, disangai kering dan kemudian dikisar halus.
Bawang besar dihiris nipis. Gunakan 'vegetable peeler' untuk menghiris lobak merah.
Tomato dibuang bijinya dan dipotong dadu. Lada benggala dibuang biji dan dihiris nipis.
Cili padi dihiris halus. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk.
Limau nipis dibelah dua dan perahkan airnya. Tambahkan garam dan gula secukupnya.
Gaul rata. Peramkan sebentar supaya rasanya menyerap ke dalam perut. Siap untuk dihidang.
Kerabu kita ni ialah resepi yang sangat asas. Ada resepi yang gunakan belacan, kerisik, santan atau kelapa parut. Tapi disebabkan kita hendakkan kerabu yang rasanya ringan, masam dan sejuk di lidah... maka cukuplah sekadar yang ini aje...
Lagi sedap kalau dapat peram dalam peti sejuk barang sejam. Alamak... terliur la pulak... hahaha...
Until later...
1/2 kg perut
1 sdbsr udang kering
1 biji bawang besar
1 biji lobak merah
2 biji tomato
1 biji lada benggala
5 biji cili padi
3 biji limau nipis
sedikit daun ketumbar
garam dan gula secukup rasa
Rebus perut hingga empuk. Tos dan hiris nipis. Ketepikan.
Udang kering dibasuh, disangai kering dan kemudian dikisar halus.
Bawang besar dihiris nipis. Gunakan 'vegetable peeler' untuk menghiris lobak merah.
Tomato dibuang bijinya dan dipotong dadu. Lada benggala dibuang biji dan dihiris nipis.
Cili padi dihiris halus. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk.
Limau nipis dibelah dua dan perahkan airnya. Tambahkan garam dan gula secukupnya.
Gaul rata. Peramkan sebentar supaya rasanya menyerap ke dalam perut. Siap untuk dihidang.
Kerabu kita ni ialah resepi yang sangat asas. Ada resepi yang gunakan belacan, kerisik, santan atau kelapa parut. Tapi disebabkan kita hendakkan kerabu yang rasanya ringan, masam dan sejuk di lidah... maka cukuplah sekadar yang ini aje...
Lagi sedap kalau dapat peram dalam peti sejuk barang sejam. Alamak... terliur la pulak... hahaha...
Lagi gambor Kerabu Perut kasik terliur betul-betul... |
salam Huda, amboiii ber kerabu pulak dia hari ni, akak lama dh tak beli perut ni, dok bawa perut ja hari2 heeeee sedap oooo
ReplyDeleteKak Noor, kita pun hari-hari bawak perut jugak... hahaha
Deletekat doha pun ada jual perut (babat) yaa..
ReplyDeletedah putih bersih cantik macam ni?
senang resepinya, tak perlu kerisik bagai..nanti try..menggoda gambar
Kat sini ada jual semuanya Anim. Babat, paru, hati, otak, tulang semua ada. Ambik gambor memang dengan tujuan nak menggoda... hehe
Delete