Antara kuih kegemaran kita ni. Tak pernah terfikir nak buat pun. Senang dapatlah katakan...
Bila terjumpa resepinya dalam buku Himpunan Masakan Jawa tulisan Suwarsi M. Arukin... tergelak sekejap. Laa... senang aje nak membuatnya rupanya... Meh cuba!
Kuih Getas...
250g tepung pulut
150g kelapa parut
125ml air
secubit garam
minyak untuk menggoreng
Gaulkan kesemua bahan hingga menjadi doh yang sederhana lembut.
Doh dibentuk leper membulat atau membujur.
Gorengkan kuih dengan api sederhana panas hingga kekuningan.
Angkat dan ketepikan.
200g gula
300ml air
Masak air dan gula dalam kuali hingga mendidih, berbuih dan pekat-likat.
Masukkan kuih dan kaup balikkan hingga kuih tersalut air gula dengan rata.
Kemudian tutupkan api dan teruskan mengaup kuih hingga gula kering.
Siap untuk dihidang.
Macam biasa... resepi kuih ni pun banyak variasinya. Ada yang campurkan nasi dalam adunan doh. Ada jugak yang tambahkan sedikit tepung gandum. Ada yang campurkan sedikit tepung gandum dalam larutan air gula. Kalau ada yang lemah lutut tengok sukatan dalam timbang... boleh tengok SINI untuk resepi dalam sukatan cawan. Lepas dua-tiga kali buat... Insya Allah dah boleh main agak-agak aje dah...
Until later...
p/s Nama lain bagi kuih ni ialah Kuih Kemplang...
huda, saya pun beli buku tu tapi belum pernah try satu pun..heee...terletak cantik dalam almari. nampak macam senang kan kuih getas ni, tapi kalau silap "menyira'...berketul2 gula tu melepek-lepek (betul ke ayat ni?)
ReplyDeleteSaya pun kadang-kadang jadik, kadang-kadang tak jadik menyira ni... tapi sendiri yang nak makan... Ok la...
DeleteSalam kenal, kueh lama2 ni lama tak cuba...thanks
ReplyDeleteSalam kenal-kenal jugak Mak Wardah... terima kasih jugak...
Deletekalau aku beli kuih ni mmg tak dak sapa akan makan sbb liat :-)
ReplyDeletehehe... aku kalau pergi kat makcik kuih pasar KB... macamana pun yg ni jugak aku beli...
Deletesedapppp ni
ReplyDeletebetuuuullll...
Delete