Lagi satu resepi dari buku masakan Moroccon Easy Recipes.Techniques.Ingredients. Resepi untuk Kefta Kebab adalah sama dengan resepi Kefta Tagine. (Kefta bermaksud daging lembu / biri-biri cincang yang dibentukkan menjadi bebola atau silinder macam dalam gambar tu.) Dalam cubaan kali ni, kita tambahkan hirisan daun pudina. Terus-terang cakap... rasa daging jadi lebih sedap.
Semasa di Brunei dulu, ada seorang rakan keturunan Pakistan bernama Aisyah. Dia menjual Kefta Kebab yang dipadukan dengan sos tomato yang sangat sedap. Pernah jugak kita dan beberapa kawan bertanyakan resepi... tapi dia keberatan nak bagi. Katanya dia berniaga dan hasil jualan semuanya diberi kepada charity. Kalau teringin... order sajalah dengan dia. Makan sambil beramal katanya...
Jadi bila terjumpa resepi Sweet Tomato Jam dalam buku ni... kita dah dapat agak ini mesti sos yang sama dengan sos Aisyah dulu. Itu yang bersemangat sangat nak buat tu. Alhamdulillah... memang ya pun. Meh cuba!
Kefta Kebab...
500g daging lembu / biri-biri cincang
2 ulas bawang putih dicincang halus
1 sdt pes halia
2 sdbsr daun sup dihiris
2 sdbsr daun ketumbar dihiris
1 sdbar daun pudina dihiris
1 sdt serbuk paprika
1 sdt serbuk paprika
1/2 sdt serbuk lada hitam
1/2 sdt serbuk cayenne pepper
1/2 sdt serbuk jintan halus
1/2 sdt serbuk kayu manis
1 sdt garam
1 sdt garam
3 sdbsr minyak zaitun untuk menggoreng
Gaulkan kesemua bahan dengan sebati dan bentukkan menjadi silinder.
Panaskan minyak dalam kuali non-stick dan gorengkan kebab hingga separa masak.
Susun dalam dulang pembakar dan masukkan ke dalam oven panas 180C selama 10 minit.
Siap untuk dihidang.
Cara asli ialah dengan mencucuk kebab pada batang besi dan kemudian dipanggang atas api. Tapi kita buat macam ini aje la... Goreng dulu supaya daging jadi sedikit pejal dan jus daging tak meleleh masa dimasak dalam oven.
Sweet Tomato Jam...
1 kg tomato masak ranum
2 biji bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1 sdt pes halia
1 btg kayu manis
1/4 sdt serbuk lada hitam
1/4 cwn pes tomato
2 sdbsr madu
1 sdt serbuk kayu manis
1/4 cwn minyak zaitun
garam secukup rasa
sedikit bijan disangai
Tomato dibelah dua. Perahkan biji dan sagat isinya. Kulitnya dibuang.
Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia.
Tambahkan garam,kayu manis, serbuk lada hitam, pes dan isi tomato yang disagat tadi.
Renehkan atas api kecil selama 45 minit atau sehingga kuah pekat.
Sentiasa kacaukan kuah supaya tidak hangus dan melekat pada periuk.
Masukkan madu dan serbuk kayu manis. Sesuaikan rasa garam dan teruskan merenah sebentar.
Angkat dan taburkan bijan sebelum dihidang.
Bolehlah makan Kefta Kebab, Sweet Tomato Jam ni dengan roti arab, salad, lemon, yoghurt, cream cheese dan kacang walnut. Sedap tau makan kacang walnut dengan salad. Tak caya cuba...
Until later...
Angkat dan taburkan bijan sebelum dihidang.
Bolehlah makan Kefta Kebab, Sweet Tomato Jam ni dengan roti arab, salad, lemon, yoghurt, cream cheese dan kacang walnut. Sedap tau makan kacang walnut dengan salad. Tak caya cuba...
Until later...
rajin hang huda ... aisyah dari uk tu ka? pernah nmpk dia kat masjid masa awal-awal datang tapi dia dah pindah dari oman ..
ReplyDeleteDia la orangnya... Ke mana pulak la pindah dia ek?
ReplyDeletenanti tanya hasni kalau dia tau. masa kami sampai dulu husband dia dah sibuk2 nak jual kereta
DeleteHasni kata kalau tak silap pindah ke Egypt
DeleteEygpt... Gitu ajelah kita-kita ek Mala... pindah-randah merata-rata...
Deleteterkecur tengok gambar paling atas...nampak mcm senang tapi tak taule..
ReplyDeleteCuba try test dulu la Anim... :D
ReplyDelete