Tuesday, November 1, 2011

Ubi Kayu Goreng Ketumbar...


Bila dah duduk jauh-jauh gini, macam sedap aje bila nampak ubi kayu kat supermarket walaupun harganya mengurut dada. Urut dada, pejam mata... hahahaha... Apapun, ubi memang sedap bila dah goreng macam ni. Sangat sesuai untuk sarapan atau makan petang. Meh gi dapur!

Ubi Kayu Goreng Ketumbar...
1/2 kg ubi kayu
2 sdbsr ketumbar
1 sdbsar serbuk kunyit
garam, serbuk lada hitam, serbuk lada putih

Kupas ubi kayu dan potong kepada bentuk baji (wedges).
Sangai ketumbar hingga garing dan naik baunya. Tumbuk kasar.
Gaulkan ketumbar itu pada ubi bersama sedikit garam, serbuk kunyit, serbuk lada hitam dan serbuk lada putih.
Panaskan minyak dan kemudian goreng atas api sederhana besar hingga ubi empuk dan sedikit garing.
Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dihidang.

Kalau orang Johor, takde cecah lain la... mesti Sambal Kicap punya. Ini caranya...

Sambal Kicap...
1 genggam lada cili
1 ulas bawang putih
1/2 cwn kicap manis + kicap masin
2 sdbsr gula
2 sdbsr cuka / jus limau kasturi

Kisarkan kesemua bahan. Sesuaikan rasa manis, masin dan pedas.
Kalau perlu, tambahkan lagi sedikit gula, garam dan cuka / jus limau kasturi.
Ikut rasa masing-masing.

Sambal Kicap ni lebih sedap kalau disimpan dulu sebelum dimakan. Kira macam kena peram sikit laa... Sebab tu kat dalam fridge memang selalu ada stok sebalang... hahaha... Yelah, kang bila nak mencecah tempe goreng, pisang goreng, keledek goreng, keladi goreng dan memacam goreng kan dah senang...

Tapi nak makan terus pun tak hal punya. Yelah, takkan ubi dah digoreng tapi kena tunggu esok baru boleh makan kan? kan?

Until later...

Eh! Resipi Sambal Kicap dah pernah keluar dulu kat resipi Rojak 4T. Lebih kurang aje kalau nak tengok...

4 comments:

  1. tak pernah makan goreng mcm ni. nampak sedap!

    ReplyDelete
  2. ohhh sedapnya.. dah lama tak makan ..

    ReplyDelete
  3. sedap nya huda..lebih2 lg kalau makan petang time hujan...eh kat qatar senang ke dpt ubi..

    ReplyDelete