Hari Rabu dan Khamis, kita berulang ke Kluang untuk belajar cara-cara menghias kek menggunakan icing buttercream dan jugak fondant. Saja-saja, suka-suka nak belajar benda baru.
Aduuh... ni tengah berdenyut kepala sebenarnya tapi digagahkan jugak mengupdate sebab kalau tak buat sekarang... rasanya minggu depan pun belum tentu dapat buat. By that time, kek dah basi, cerita pun basi gak laa... hehehe...
Meh tengok hasil jari-jari keras kita ni...
Kena pilih... samada nak buat hiasan buttercream basketweave atau air terjun, kita pilih untuk buat yang ini...
Kek buttercream berhias bunga...
Kek fondant dengan teknik draping...
Cupcake dengan hiasan fondant...
Cupcake dengan hiasan buttercream...
Sebenarnya dah atur nak pergi dulu tapi masa tu Abah Mertua sakit, jadi terpaksalah kita tangguhkan. Alhamdulillah, terima kasih kat Ija di Taman Suriamas, Kluang. Dia seorang cikgu yang sangat dedikasi. Kita diajar cara-cara asas menghias kek. Belajar one to one tapi rombongan one, two, three... hahaha...
Takdelah sampai macam ni setiap masa. Hannan memang jaga Haniis dengan best sekali. Ini cuma masa ambik-ambik gambor aje kita dukung...
Terpaksalah, Haniis kena dibawak sekali. Macam mana boleh ditinggal? Nasib baik ada Hannan. Dua hari jadi full-time babysitter. Kena belanja makan Shushi King la agaknya tu. Belum tanya lagi tapi dapat agak itulah yang akan dimintaknya. Hmmm... mahalnya upah babysitting ek?
Alhamdulillah, bagus jugak dapat buat kelas ni sekarang. Hari ini Birthday Amiin dan jugak Abah. Bolehlah buat potong-potong dan makan-makan. Bagus jugak anak-anak sedara Si Raziq dan Rafiq ada kat sini. Bayangkanlah, kita bawak balik 2 biji kek besar dan 8 biji cupcake, kalau tak ramai rakyatnya... siapalah nak makan kan? Nasib baik Kek Fondant tu foam... hahaha...
Serbu...
Untuk sesiapa yang tinggal dekat-dekat Kluang dan nak belajar asas-asas menghias kek, pergilah jumpa Ija. Blog dia kat sini - luvchocolate77.blogspot.com.
Lepas kelas hari pertama...
Until later...
huhuhu kek fondant to foam ek? baru nak tanya kek apa dlm tu
ReplyDeleteselalunya kalau nak guna fondant kena kek yang mampat, kalau guna kek span penyek ler jadinya...
ReplyDeletehehehe...