Thursday, November 19, 2009
Kuah Hitam Yong Tau Foo...
Hui... kalau tengah semangat, tengah mengidam... apa pun jadik! Jom masak lagi!
Kuah Hitam Yong Tau Foo
10 tangkai lada kering
1 ketul gula melaka + 100ml air
3 cm belacan
2 ulas bawang putih - diketuk
1 sdbsr kicap pekat
1 1/2 sdbsr tepung jagung
2 sdbsr bijan
300ml air
garam, sedikit minyak, serbuk perasa (jika mahu)
Sangai bijan hingga masak atas api kecil. Angkat dan ketepikan.
Goreng lada kering dengan sedikit minyak atas api kecil hingga garing.
Angkat dan kisar halus lada bersama belacan dan sebahagian air.
Masak gula melaka hingga larut.
Masukkan lada kisar tadi, bawang putih dan kicap pekat.
Masak hingga mendidih. Disebabkan kuah nampak tak cantik dengan biji lada dan bawang putih yang terapung-apung, kita pun tapiskan dulu kuah tu dan masukkan semula ke dalam periuk.
Larutkan tepung jagung dengan lebihan air tadi dan tuangkan ke dalam bancuhan lada.
Masak lagi hingga pekat dan likat.
Sesuaikan rasa masin dan manis. Sedia untuk dihidang.
Sup Sempoi
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sdbsr cecair stok ayam
1 sdt serbuk lada hitam
1 1/2 liter air
Hiris bawang besar dan halia. Ketuk aje bawang putih tu.
Rebuskan kesemuanya dengan bahan-bahan lain hingga mendidih.
Kemudian rebuskan apa-apa jenis Yong Tau Foo yang disukai seperti fishball, sotong ball, prawn ball, lada, kangkung dan lain-lain di dalam sup ni.
Angkat dan hidang bersama kuah hitam dan taburan bijan.
Nota:
Disebabkan tak jumpa kuey tiew gulung-gulung tu, kita terpaksalah guna kuey tiew yang biasa aje. Dan kita guna lada lebih, mungkin dalam 15 bijik. Lagi pedas lagi kick!
Malam tadi kita dah post kat FB, Mala kata kalau letak Black Bean Sauce dan sedikit Rempah 5, lagi ler sedap jadinya. Ok, next time!
Until later...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment