Tuesday, February 9, 2010

Sambal Tumis Telur...

Sambal Tumis Telur...

Pembuka selera selepas 2 minggu tak bersiaran. Sambal Tumis Telur resipi adik kita, Fiz. Memang dia punya regular dish sebab kegemaran suami dia. Hampir tiap-tiap kali pergi rumah dia, dia akan hidang sambal ni untuk sarapan pagi. Cecah dengan roti, sedap!

Masa kitaorang budak-budak dulu, Mak kita pun ada juga buat tapi lebih ke Sambal Tumis Scramble Eggs. Itu pun sama, cecah dengan roti masa sarapan.

Masa kita buat ni, kita padankan dengan lempeng. Huui... sedap dan licin habis!

Nak kena kasi resepi jugak ke? Alaa... buat aje sambal tumis asas pastu pecahkan aje telur... boleh? Ha ha ha... Oklah, ni dia.

Sambal Tumis Telur

8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia (kalau mahu)
1/2 cwn lada kisar
2 kpg asam keping
2 sudu gula
4 biji telur
garam secukup rasa
1 biji bawang besar dihiris

Kisar atau hiris halus bawang-bawang dan halia. Tumiskan bersama lada kisar.

Masukkan gula, garam, asam keping dan hirisan bawang besar. Bila dah naik minyak dan dah puas hati dengan rasa sambal, kecilkan api.

Pecahkan telur ke dalam mangkuk lain. Tuangkan satu persatu ke dalam sambal. Tutup kuali dan biarkan seketika.

Bila bahagian bawah dah cukup kental, perlahan-lahan terbalikkan supaya masak rata telurnya.

Lepas tu bolehlah dihidang bersama roti atau lempeng. Makan dengan nasi panas pun ngam jugak.

Kalau kacau-kacau sangat, nanti telur hancur, jadi Sambal Tumis Telur versi Mak kita pulak. Kalau Fiz, dia akan lalukan senduk pada kuning telur supaya pecah sikit. Masa kita buat, telur kuningnya kita tak kacau, jadi cantik dan bulat.

Ikutlah citarasa tukang masak macamana.




**Tip Mak Mertua kita : Tumiskan lada kisar dulu, tunggu sampai dah naik minyak barulah masukkan bawang. Bila buat macam ni, lada takkan rasa mentah dan warnanya pun cantik.

Boleh gunakan tip ni untuk masak apa-apa saja masakan yang guna lada kisar seperti asam pedas, sambal tumis atau bila goreng mee sekalipun.

Until later...

No comments:

Post a Comment