Thursday, March 21, 2013

Sambal Goreng Hitam...

Sambal Goreng Hitam...
Sambal Goreng Hitam ni ialah salah satu makanan kegemaran kita masa Hari Raya. Dulu memang tak reti nak masak jenis yang ini. Keluarga kita lebih suka buat Sambal Goreng Merah yang merah, basah dan bersantan. Sambal jenis hitam, kering dan berkicap ni, selalunya kita kena tunggu Auntie Sarmi sebelah rumah kitaorang munjung barulah dapat merasa...

Resepi kali ni kita olah dari buku resepi Himpunan Masakan Jawa oleh Suwarsi M. Arukin. Dalam buku ni, ia dipanggil Sambal Goreng Dusun Tua. Kebiasaannya... hati atau pedal digunakan... tapi kita gantikan dengan tetel yang ada dalam freezer. Alhamdulillah... tetap menjadi dan sedap. Meh gi dapur!

Sambal Goreng Hitam...

200g tetel
1 sdt bicarbonate of soda - rebus hingga empuk, tos dan ketepikan

2 kpg tempe
2 kpg tahu
2 biji kentang saiz kecil - dipotong dadu dan digoreng garing

50g suhun
50g tahu kering - direndam hingga kembang, tos dan ketepikan

2 biji bwg besar
4 ulas bwg putih
1" halia
1 batang serai 
5 biji cili padi
2 biji lada merah- dihiris kesemuanya

2 sdbsr udang kering - dikisar
1/4 cwn kicap manis
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk lada putih
sedikit garam
Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga naik bau.
Masukkan serbuk udang kering, serbuk lada hitam, serbuk lada putih dan garam.
Masukkan juga cili padi, lada merah, tetel, suhun dan tahu kering. 
Goreng sebentar hingga tetel, suhun dan tahu kering kelihatan sedikit kering.
Masukkan tempe, tahu dan kentang goreng. Gaul rata dan masukkan kicap manis.
Teruskan menumis hingga kesemua bahan dan rencah sebati. Siap untuk dihidang.

Senang aje kan? Kalau nak tau resepi yang asal dan lain-lain resepi yang menarik... silalah beli buku resepi tu yea...

Until later...

2 comments:

  1. kalau belah kluang dan kota tinggi, sambal goreng memang hitam lah huda. bila duduk bp baru tau depa punya sambal goreng merah..
    buku saya ada beli lama tapi tak pernah mencuba satu resepi pun lagi, hee..
    suwarsi tu jawa klang rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke gitu... Anim, meh ler try-try. Seronok try-try resepi ni, kalau tak jadik, kasik aje nama baru kat resepi tu... hehe..

      Delete